Brihang

Brihang

© Alexander Popelier

Brihang

© Alexander Popelier

In welk hokje valt Brihang te plaatsen? Moet hij beschouwd worden als rapper, beeldhouwer of als poëet? Schijnbaar moeiteloos schakelt de Knokkenaar tussen genres en kunstvormen en toch slaagt hij er alsnog in iedereen een stapje voor te blijven door net datgene te doen wat niemand verwacht. 'zolangmogelijk' is de titel van z'n debuutalbum dat eind 2016 uitkwam, en het is niet minder dan sensationeel te noemen. Een hiphopplaat, jawel, maar dan een waarbij de grenzen van het genre constant afgetast, gekneed en verplaatst worden. De verwachtingen waren hooggespannen, maar Brihang lost ze quasi moeiteloos in.

Weinig jonge artiesten die al zoveel adelbrieven kunnen voorleggen nog voor hun debuutalbum in de winkelrekken lag, dan de West-Vlaamse hiphopartiest Brihang. Sinds hij in 2014 gekroond werd tot winnaar van De Nieuwe Lichting nam zijn carrière een steile klim. Hij was te zien op de grootste zomerfestivals, stond in de meest prestigieuze poptempels van ons land en werd een graag geziene gast op Studio Brussel.

Brihang grossiert in zoveel meer dan hiphop. (...) Is het zijn kwetsbaarheid die hem aan het peloton doet ontsnappen? Zijn teksten waarin zijn dagdagelijkse worsteling prachtig gedijt? De wijze waarop hij zo behendig over de minimalistische beats flowt, soms dwars tegen de groove in? Die rillingen van onderrug tot in uw nek, die zijn écht.
De Morgen (****)

Hij onderscheidt zich dan ook van elke andere hiphopartiest in ons land. Alleskunner is misschien een beladen term, maar Brihang (die op dit moment ook een studie beeldende kunst afwerkt) is op zijn minst een veelkunner. Elk facet van het creatief proces neemt hij voor zijn rekening, van de tekst tot de muziek, de videoclips en zelfs het grafische gedeelte, waardoor alles wat hij doet eenzelfde signatuur draagt. Dat was zo bij twee eerder uitgebrachte EP's, 'Alles over geven' (2012) en 'Periode Jalisco' (2013),en dat geldt zeker ook voor 'zolangmogelijk'.

Op dit ambitieuze album schuwt Brihang naar gewoonte de persoonlijke aanpak niet. Tekstueel gaat hij breder dan ooit: zowel liefdesperikelen als de moeilijk te bewandelen grens tussen artistieke integriteit en commercieel succes zijn terugkerende thema's, maar evengoed excelleert hij in rake beschrijvingen van de kleine dingen des levens. Gevoelig, echter zonder te vervallen in pathos of sentiment. Muzikaal bewandelt hij het pad dat hij eerder insloeg, met organische producties die subtiel maar tegelijk voller dan ooit klinken. 'zolangmogelijk' kon dan ook unaniem rekenen op laaiende recensies.

Brihang neemt hiphop als sjabloon, maar kleurt vrijelijk buiten de lijntjes. Een woordkunstenaar die minder naar Amerikaanse machorappers dan naar vaderlandse dichters kijkt. (...) Een zoeker die de Nederlandstalige hiphop weer op de bovenste plank zet.

De Standaard (****)

Wie Brihang de voorbije jaren op een van zijn vele optredens aan het werk zag, weet dat die experimenteerdrift doorgetrokken wordt naar zijn live-shows. Zijn aanpak is bijna theatraal te noemen, en net dat zorgt ervoor dat hij zich ook live onderscheidt van elke andere hiphopact uit ons land. In het voorjaar van 2017 trekt hij met deze show op een uitgebreide clubtour door België en Nederland.'zolangmogelijk' kwam uit via Fake Records en wordt verdeeld door News Distribution Benelux.